Co na anemię

Anemia kojarzy się zwykle z wiotkimi dziewczętami, które na skutek nieprawidłowego odżywiania się zaczynają mieć problemy ze zdrowiem. Ten stereotypowy obraz anemii jest jednak bardzo mylny. Anemia może się pojawić również u osób, które wydają się na pozór bardzo zdrowe. Zwykle anemia powstaje w wyniku zbyt małej ilości żelaza dostarczanego poprzez pożywienie. Anemia zwana jest również niedokrwistością. Wszystko przez zbyt małą ilość erytrocytów. Komórki te odpowiedzialne są za dostarczenie tlenu do wszystkich komórek, oraz składników odżywczych. Gdy układ krwionośny nie działa poprawnie a ilość czerwonych krwinek jest zbyt mała pojawia się osłabienie organizmu. Przyczyną powstawania anemii jak w przypadku wielu innych chorób jest oczywiście zły sposób odżywiania się. Osoba cierpiąca na anemię może spożywać zbyt duża ilość składników chemicznie przetworzonych. Dieta uboga jest zaś w cenne minerały czy witaminy. Co najważniejsze osobom chorym na anemię zaleca się przede wszystkim spożywanie jak największej ilości produktów bogatych w żelazo. Żelazo znajduje się przede wszystkim w mięsie zwierząt. Znajdziemy żelazo również w sałacie czy burakach, to jednak z mięsa zwierząt najlepiej się przyswaja. Dobrze jest również zadbać o obecność witaminy C w naszym organizmie. Dzięki temu żelazo będzie lepiej się przyswajać.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply